Mali ljetopis Anne Magdalene Bach

Autorica: Esther Meynell

Naslovnica knjige Mali ljetopis Anne Magdalene Bach

O Johannu Sebastianu Bachu napisano je mnogo knjiga, studija i znanstvenih radova. Mali ljetopis Anne Magdalene Bacha romansirana je biografija i zacijelo prva knjiga o Johannu Sebastianu koju bi valjalo pročitati. U njoj se ne nude harmonijske, kontrapunktne ili oblikovne analize njegovih djela, nego upoznavanje samoga Johana Sebastiana Bacha kao skladatelja, glazbenoga učitelja, oca i muža; navode se knjige koje je čitao i opisuje okružje u kojemu su njegova djela nastajala. Uz prvo spominjanje svakoga pojedinog djela u zagradu je umetnuta njegova danas uobičajena oznaka (BWV), ako se pouzdano moglo odrediti na koje se djelo misli. Ovo je jedina intervencija u izvorni tekst, učinjena radi olakšanja potrage za tim djelima na nosačima zvuka ili u tiskanim muzikalijama. Autorica je u sedam poglavlja iznijela biografski, muzikološki i psihološki vjernu sliku, koja tijekom sedamdesetak godina čitanja knjige nije poreknuta. Zahvaljujući iznimnom trudu Vesne Vančik, i same glazbenice, koja je knjigu prevela s isto toliko ljubavi s koliko ju je Esther Meynell napisala, možemo ju po prvi put čitati i na hrvatskom jeziku. Knjigu objavljuje Hrvatsko društvo glazbenih teoretičara dajući time svoj doprinos obilježavanju 250. godišnjice smrti Johanna Sebastiana Bacha.

A knjiga? Ona je poput svjetla na ribarskom čamcu; pa kao što svjetlo privlači ribe, tako Mali ljetopis Anne Magdaene Bach privlači čitateljstvo u mrežu istkanu od glazbe Johanna Sebastiana. Sretnih li vas koji se uhvatite! (Tihomir Petrović)

S njemačkoga prevela: Vesna Vančik • Urednik: Tihomir Petrović • Lektor: Božo Stančić • Savjetnik likovnografičkoga uređenja: Dragutin Cifrek • Tehnički urednik: Slavko Križnjak • Zagreb: HDGT, 2000, 2001.2