Mali ljetopis Anne Magdalene Bach – 3. izdanje

Autorica: Esther Meynell

Treće, obnovljeno izdanje

o 20. obljetnici Biblioteke HDGT-a (2000. – 2020.)

Biblioteka Hrvatskoga društva glazbenih teoretičara utemeljena je prije točno dvaju desetljeća, 2000. godine, objavom prvoga izdanja ove knjižice. Ona se ubrzo pokazala, kako u krugu glazbenih znalaca, tako i ljubitelja glazbe – ili, kako bi rekli Bachovi sunarodnjaci, unter Kennern und Liebhabern – uspješnicom rasprodanom u rekordnome roku, a već je sljedeće godine doživjela i drugo izdanje.

Otad je u Biblioteci objavljeno dvadeset i osam naslova – neki od njih i u više izdanja – što je čini najbogatijim nakladničkim nizom u području (ne samo!) teorije glazbe u nas.

Skromnu, ali važnu obljetnicu odlučili smo obilježiti trećim, jezično osvježenim izdanjem svoje prve knjige, u novome ruhu. Želimo vam nezaboravne čitateljske trenutke!

Sanja Kiš Žuvela, u prosincu 2020.

S njemačkoga prevela: Vesna Vančik • Urednica: Sanja Kiš Žuvela • Lektorica: Daria Lazić • Savjetnik likovnografičkoga uređenja: Dragutin Cifrek • Grafički urednik: Slavko Križnjak • Zagreb: HDGT, 2020.3 • ISBN 978-953-7763-10-7

Bilješke uz prvo izdanje

O Johannu Sebastianu Bachu napisano je mnogo knjiga, studija i znanstvenih radova. Mali ljetopis Anne Magdalene Bacha romansirana je biografija i zacijelo prva knjiga o Johannu Sebastianu koju bi valjalo pročitati. U njoj se ne nude harmonijske, kontrapunktne ili oblikovne analize njegovih djela, nego upoznavanje samoga Johana Sebastiana Bacha kao skladatelja, glazbenoga učitelja, oca i muža; navode se knjige koje je čitao i opisuje okružje u kojemu su njegova djela nastajala. Uz prvo spominjanje svakoga pojedinog djela u zagradu je umetnuta njegova danas uobičajena oznaka (BWV), ako se pouzdano moglo odrediti na koje se djelo misli. Ovo je jedina intervencija u izvorni tekst, učinjena radi olakšanja potrage za tim djelima na nosačima zvuka ili u tiskanim muzikalijama. Autorica je u sedam poglavlja iznijela biografski, muzikološki i psihološki vjernu sliku, koja tijekom sedamdesetak godina čitanja knjige nije poreknuta. Zahvaljujući iznimnom trudu Vesne Vančik, i same glazbenice, koja je knjigu prevela s isto toliko ljubavi s koliko ju je Esther Meynell napisala, možemo ju po prvi put čitati i na hrvatskom jeziku. Knjigu objavljuje Hrvatsko društvo glazbenih teoretičara dajući time svoj doprinos obilježavanju 250. godišnjice smrti Johanna Sebastiana Bacha.

A knjiga? Ona je poput svjetla na ribarskom čamcu; pa kao što svjetlo privlači ribe, tako Mali ljetopis Anne Magdalene Bach privlači čitateljstvo u mrežu istkanu od glazbe Johanna Sebastiana. Sretnih li vas koji se uhvatite!

Tihomir Petrović, u ožujku 2000.

S njemačkoga prevela: Vesna Vančik • Urednik: Tihomir Petrović • Lektor: Božo Stančić • Savjetnik likovnografičkoga uređenja: Dragutin Cifrek • Tehnički urednik: Slavko Križnjak • Zagreb: HDGT, 2000, 2001.2