Ravnateljicama i ravnateljima glazbenih učilišta i ustanova, pročelnicama i pročelnicima odjela za teoriju glazbe, nastavnicama i nastavnicima teorijskih glazbenih predmeta, studentima i učenicima glazbenih učilišta, svim ljubiteljima glazbe i svoj publici zainteresiranoj za kulturu

Drage kolegice i kolege,
članice i članovi Hrvatskoga društva glazbenih teoretičara,

Hrvatsko društvo glazbenih teoretičara osnovano je 1. ožujka 1997. i ove godine slavi dvadesetu godišnjicu djelovanja. Uz slavljeničko raspoloženje, koje će biti na vrhuncu tijekom 13. dana teorije glazbe kad će se okupiti veliki dio članstva, želja mi je kroz cijelu ovu godinu snažnije potaknuti aktivnosti koje smo uzeli za naš osnovni cilj: promicanje teorije glazbe, unaprjeđenje nastave teorijskih glazbenih predmeta, glazbene umjetnosti i kulture, sudjelovanje u glazbenopedagoškim zbivanjima na području Hrvatske, Europe i svijeta.

Pozivam vas da svojim prijedlozima obogatite uobičajene aktivnosti Društva. Pišite o svemu, komentirajte naše dosadašnje djelovanje, kritizirajte ili pohvalite, predložite promjene, pošaljite svoje priloge za časopis, sudjelujte u Danima teorije glazbe, preporučite drugima da se upišu u Društvo…

Promjena adrese Društva

Od ove godine Društvo djeluje na novoj adresi, Palmotićeva 2, 10000 Zagreb, a osoba za kontakt i dalje je Tihomir Petrović, 099 853 88 39, tihomir.petrovic@inet.hr.

Časopis THEORIA

Časopis THEORIA dobio je novo, međunarodno uredništvo i glavnoga urednika, akademika Nikšu Gliga, čime smo željelo potaknuti podizanje njegove razine kako bi udovoljavao nacionalnim kriterijima kategorizacije. Cilj je ovih promjena omogućiti glazbenim teoretičarima, pedagozima i muzikolozima novu platformu za objavljivanje stručnih i znanstvenih tekstova koji bi se vrednovali u njihovu napredovanju u zvanju, a za što su mogućnosti trenutačno vrlo ograničene. O tome više pročitajte u priloženom tekstu. Uz željene znanstvene i stručne članke časopis je i dalje otvoren za svaki prikaz, komentar, pedagoško iskustvo i sve drugo što može pridonijeti boljitku teorije glazbe u nas.

13. dani teorije glazbe

13. dani teorije glazbe održat će se tijekom vikenda 21. i 22. listopada 2017. Pozivam vas da ih obogatite svojim prijedlozima, prikazima, predavanjima i radionicama te da u što kraćem roku pošaljete sažetke svojeg sudjelovanja radi pripreme.

O mjestu održavanja manifestacije odlučit će se u sljedećem razdoblju. Društvo nema financijske mogućnosti zakupa prostora pa ćemo rado razmisliti o svakom pozivu članova Društva i glazbenih institucija u HR kako bi se Dani opet izmjestili iz Zagreba i približili članstvu, došli „na vaša vrata“. Još se jednom zahvaljujemo Glazbenoj školi Zlatka Grgoševića u Sesvetama na srdačnoj dobrodošlici i sjajnoj organizaciji našega prošlogodišnjeg susreta.

Stručna predavanja i radionice, popularizacija teorije glazbe

Naši susreti uz stručni sadržaj pokazali su se vrlo djelotvornom i najširoj publici korisnom aktivnošću pa vam skrećem pozornost na stručna predavanja i radionice s ciljem popularizacije teorije glazbe. Popis predavanja koja su aktivni članovi Društva spremni na vaš poziv održati nalazi se na našoj mrežnoj stranici. Pozivam sve vas koji ste voljni pridonijeti struci vlastitim sadržajima da mi također pošaljete prijedloge svojih predavanja i radionica. Rado ćemo i njih uvrstiti u taj popis.

Predavanja koja sam osobno održao desetine puta, primjerice Što je teorija glazbe i čemu služi?, Od pojma mnogostranosti do glazbenoga djela i  uvijek iznova izazivaju golemi interes pa ih nudim i dalje. Drugonavedeno sam predavanje nedavno uz Radionicu održao u Osnovnoj umjetničkoj školi Matka Brajše Račana u Labinu, na poticaj našega predanog i dugogodišnjeg člana Nikole Lovrinića. Evo jednoga učeničkog komentara: „Ovo me stvarno dirnulo. Bilo je super. Naučili ste me nešto novo. Samo tako nastavite. Baš ste potencijal. J J Stoga s još više truda nastavljam nuditi baš to predavanje svima. Naravno, veliko zadovoljstvo izazivaju i sve inačice igre Glazbeniče, ne ljuti se! pa bih tu igru, tj. takav oblik poučavanja, kao i Paletu akorda, nazvao svojevrsnim brendom Društva.

Potvrdu toga dobio sam i kroz predavanja održana u Sarajevu i Zenici krajem 2016., a u jesen te godine održao sam predavanje Od pojma mnogostranosti do glazbenoga djela i u dvjema srednjim školama u Njemačkoj zahvaljujući organizaciji našega predanoga dugogodišnjeg člana Damira Bedrine, prvo u Glazbenoj gimnaziji u Regensburgu, a zatim i u Strukovnoj srednjoj školi u mjestu Waldkirchen, u okviru predmeta nalik na našu Glazbenu umjetnost. I tamo je zadovoljstvo učenika bilo veliko, a kolege glazbenici bili su zatečeni činjenicom da Paletu akorda nisu imali priliku do sada upoznati te su pokazali oduševljenje njezinim mogućnostima.

Stoga ponovo najsrdačnije nudim svim zainteresiranima prezentaciju igre Glazbeniče, ne ljuti se! i sva spomenuta predavanja. U predavanjima se uvijek analitički pristupa ne samo klasičnoj, nego i popularnoj glazbi pa je zadovoljstvo slušatelja tim veće.

Radionica utorkom ciklus je popularno-zabavnih predavanja koji se i dalje odvija u zagrebačkom HGZ-u, a uskoro će započeti i u Ravnoj Gori, mjestu u Gorskom Kotaru u kojem je, vjerojatno, u usporedbi s brojem stanovnika najviše glazbenih amatera u Hrvatskoj.

I prošle smo godine tiskali nova pedagoška izdanja naših članova. Podsjećam vas da na mrežnoj stranici Društva možete vidjeti sve naslove objavljene u Biblioteci HDGT-a. Pedagoška izdanja imaju dopuštenje Agencije za odgoj i obrazovanje za uporabu u nastavi kao pomoćna nastavna sredstva. O novim naslovima više uz 13. dane teorije glazbe.

Članstvo i članarina

Društvo je osnovano prije dvadeset godina. Starimo, baš kao i sve u Hrvatskoj, i broj je umirovljenih članova sve veći. Stoga lijepo molim sve članice i članove da na upis u Društvo potaknu kolegice i kolege koji rade u glazbenim školama i ustanovama i sve druge koji bi za to mogli biti zainteresirani.

Kako bi Društvo moglo funkcionirati, lijepo vas molim da godišnju članarinu od 100,00 kuna uplatite na žiro račun Društva: HDGT, HR 10000 Zagreb, Palmotićeva 2,
IBAN: HR2723600001101500068 ne čekajući kraj godine.

Srdačan pozdrav, Tihomir Petrović,
predsjednik Hrvatskog društva glazbenih teoretičara

www.hdgt.hr  hdgt@hdgt.hr  hdgt.hr@gmail.com