10. europska konferencija za analizu glazbe EuroMAC 10, Moskva, 20. – 24. rujna 2021.

KNJIŽICA SAŽETAKA PDF

PROGRAM PDF

Još jedna poveznica na program i knjižicu: https://drive.google.com/drive/folders/15CvYRYy1rzUpb2MaXWCQ51eI3mZJxzdN?usp=sharing

Poveznice za praćenje programa na daljinu objavljivat će se na stranici https://euromac.mosconsv.ru/en/home-0

PLENARNO IZLAGANJE HDGT-a održat će se u utorak, 21. rujna 2021. u 11 h po našem vremenu:

Join Zoom Meeting
https://us06web.zoom.us/j/82001075856?pwd=Mm9JaDU5WE0xZStMZVpWOVBjRUs2dz09

Meeting ID: 820 0107 5856
Passcode: 177252

Deseto izdanje Europske konferencije za analizu glazbe EuroMAC (European Music Analysis Conference), najvećega svjetskog znanstvenog skupa posvećenog teoriji i analizi glazbe, održat će se na Moskovskome državnom konzervatoriju Pjotra Iljiča Čajkovskoga od 20. do 25. rujna 2021. godine. Program će biti dostupan i preko interneta.

Glavni je organizator rusko Društvo za teoriju glazbe (Общество теории музыки – OTM), a pripreme se odvijaju uz podršku raznih europskih strukovnih udruga: Francuskoga društva za glazbenu analizu (Société française d’analyse musicale – SFAM), talijanske Skupine za analizu i teoriju glazbe (Gruppo analisi e teoria musicale – GATM), Društva za teoriju glazbe njemačkoga govornog područja (Gesellschaft für Musiktheorie – GMTH), Belgijskoga društva za glazbenu analizu (Société belge d’analyse musicale – SBAM), britanskoga Društva za analizu glazbe (Society for Music Analysis – SMA), nizozemsko-flamanskoga Društva za teoriju glazbe (Vereniging voor Muziektheorie – VvM) te Poljskoga društva za glazbenu analizu (Polskie Towarzystwo Analizy Muzycznej – PTAM), kojima se po prvi puta pridružuju i Hrvatsko društvo glazbenih teoretičara (HDGT) te Portugalsko društvo za analizu glazbe (Sociedade de Análise Musical Portuguesa – SAMP).

Europske konferencije za analizu glazbe načelno se održavaju trijenalno. Prvi je EuroMAC upriličen 1989. godine u francuskom gradu Colmaru; slijedili su susreti u Trentu (1992.), Montpellieru (1995.), Rotterdamu (1999.), Bristolu (2002.), Freiburgu u Breisgauu (2007.), Rimu (2011.), Leuvenu (2014.) i Strasbourgu (2017.).

EuroMAC 10, koji će se održati u Moskvi 2020., predstavljat će središnji događaj na polju analize glazbe i srodnih disciplina. Središnja je tema skupa odnos analize, teorije i povijesti glazbe (Analysis, Theory and History of Music: and/or/vs Relationship), a posebno će se poticati sudjelovanje mladih istraživača. Jedan od glavnih ciljeva konferencije usto je predstavljanje različitih jezičnih i metodoloških tradicija u poticajnom kontekstu obilježenom otvorenošću i dijalogom.

Glavne teme skupa uključuju:

  • epistemologiju teorije glazbe u odnosu na spoznajne aspekte analize glazbe i historiografije
  • odnos teorije glazbe kao univerzalnog znanja i povijesno osviještene teorije glazbe
  • teorijske i historijske aspekte etnomuzikologije od početaka do danas
  • aspekte teorije i analize koji se bave izražajnim sadržajem glazbe: glazba kao jezik, semiotika glazbe, glazbeno značenje i označavanje
  • teorije nove glazbe, predmete i metode njezine analize
  • tehničke pristupe teoriji i analizi u odnosu na novu muzikologiju i kritičku teoriju
  • teorije i metode analize glazbe,

te slobodne teme s područja teorije i analize glazbe.

Sve informacije dostupne su na stranici https://euromac.mosconsv.ru/en/.