Dvoglasni primjeri za solfeggio

Autorica: Alida Jakopanec

Naslovnica knjige Dvoglasni primjeri za solfeggio
Dvoglasni primjeri za solfeggio Alide Jakopanec zbirka je primjera dvostruke namjene. Mogu poslužiti kao dvoglasni diktati u nastavi Solfeggia kroz sve četiri godine srednjoškolskoga obrazovanja, a mogu se rabiti i kao vježbe za dvoglasno pjevanje, budući da su primjerenoga raspona dionica.
U primjerima se vrlo postupno povećava ritamska gustoća jedne dionice u odnosu na drugu, što je razvidno iz naslova poglavlja. Time se podsjeća na kontrapunktne vrste, kojima se u okviru školskih programa usvaja znanje o polifoniji. Valja istaknuti da primjeri Alide Jakopanec nisu skladani u Palestrininu stilu, i ne podliježu ni tehničkoj ni estetskoj prosudbi prema načelima vokalnoga kontrapunkta ili kontrapunkta Palestrinina stila, niti je to bila autoričina namjera. Ipak, vješt će ih nastavnik iskoristiti i u nastavi kontrapunkta, ističući razlike između tih primjera i onih kojima se demonstrira uzorni Palestrinin stil. Ne na štetu jednih ili drugih primjera, neophodnih u glazbenom obrazovanju, nego na korist učenicima i razvoju njihove recepcije glazbenih pojava i zakonitosti.
Primjeri su kratka i formalno zaokružena djela, skladana u duhu tonalitetne glazbe europskoga kulturnog kruga. Lijepoga su melodijskoga razvoja i skladnoga odnosa dionica, pri čemu je u njima zastupljeno sve što je potrebno da budu sukladni pedagoškim načelima i programu srednje glazbene škole. Tu su, kao prvo, uvodne vježbe u recepciju nastupa jedne uz drugu dionicu, i zatim sve redom, prema težemu, do primjera skladanih tehnikom imitacije. Brojem nadmašuju potrebe dvoglasnoga diktata, koji se propisuje u programu predmeta Solfeggio u srednjoj glazbenoj školi, što će nastavnicima omogućiti da odaberu one, koje smatraju prikladni(ji)ma u okolnostima svoje nastave. (Tihomir Petrović)

Urednik: Tihomir Petrović • Recenzenti: Martina Belković, Tihomir Petrović • Notografija: Alida Jakopanec • Grafički urednik: Zlatko Subotičanec • HDGT: Zagreb, 2012. (17 × 24 cm, 48 str., klamano)